Facebook  |  LinkedIn  |  Instagram
Share

Noua eră a brandingului de angajator

Georgiana Iancu
MANAGEMENT & MARKETING STRATEGIST

Sună foarte pompos și îndrăzneț, însă 2020 a adus o schimbare pe care nici dacă am fi îndrăznit să o visăm cu ochii deschiși nu ne-am fi imaginat că se poate întâmpla. Și atunci, îmi permit să spun că da, a început o nouă eră a ce înseamnă să fii un angajator de top, responsabil, eficient și de succes.

 

Interesant este că lucru acesta nu îl mai spun doar oamenii de employer branding, marketing și HR, ci – din ce în ce mai mult – și consumatorii de produse și servicii.

 

78% din consumatorii intervievați consideră că brandurile ar trebui în primul rând să se preocupe de angajații lor

 

Conform celui mai recent studiu de piața realizat de Kantar pe un eșantion de 25 000 de persoane din 30 de țări, 78% din consumatorii intervievați consideră că brandurile ar trebui în primul rând să se preocupe de angajații lor. O perspectivă care stă de fapt la baza a tot ceea ce înseamnă employer brandingul. Fără o cultură organizațională coerentă, fără un așa numit „people plan” care să detalieze la nivel strategic și de viziune ce înseamnă brandul pentru oamenii din spatele produselor și serviciilor pe care le oferă o companie, nu se poate vorbi despre un brand în fața clienților, a concurenților, a furnizorilor, a investitorilor sau a pieței, în general.

 

Employer Branding este  doar un trend?

 

În ultimii 5 ani, a existat un trend de a desfășura activități de employer branding pentru a spori rezultatele în recrutare și pentru a reține oamenii buni. Însă, din păcate, în multe cazuri, ca orice trend, și employer brandingul a fost prost înțeles de multe companii, care au așternut (în unele cazuri, chiar aruncat) în fața angajaților și a potențialilor angajați cu mesaje despre cât de bine e să lucrezi pentru brandul X, ce beneficii spectaculoase ai (de la salarii competitive – o expresie folosită la nesfârșit, dar fără un fond real – la teambuildinguri, cafea, fructe, abonamente sportive, masaje la birou și multe altele) și cum DOAR aici ești în măsură să îți atingi potențialul în carieră.

 

Însă, începând cu martie 2020, lucrurile s-au schimbat.

 

Fără o fundație solidă a ceea ce înseamnă brandul de angajator, multe companii au bătut în retragere. Fără bugete generoase de beneficii „palpabile” și imediate, campanii de social media și evenimente grandioase, le-a rămas doar să comunice cu angajații lor și apoi a fost pauză….o mare pauză ce a scos la iveală că de fapt, puține companii au o cultură organizațională bazată pe niște valori trăite și nu doar afișate, că de fapt employer brandingul nu era, în multe cazuri, o acțiune strategică gândită pe termen lung, ci mai degrabă o înșiruire de acțiuni care erau cool la momentul respectiv sau erau musai de făcut pentru că toată lumea le face.

 

Ce se întâmplă acum este o schimbare de paradigmă.

 

Da, în continuare companiile au nevoie să atragă și să rețină cei mai buni oameni pentru ei, însă, acum, acei oameni se vor gândi de două ori înainte să aleagă un angajator care a avut și nu a folosit șansa să demonstreze care-i sunt valorile reale într-o situație de criză.

Maya Angelou spunea că „oamenii uită ceea ce le spui, oamenii iartă ceea ce ai făcut, dar oamenii niciodată nu o să uite cum i-ai făcut să se simtă”. Dacă tu, ca angajator, în momentele cele mai grele nu ai comunicat cu oamenii tăi, nu i-ai tratat cu prioritate, nu le-ai arătat empatie, nu ai construit soluții împreună cu ei, nu le-ai oferit siguranță, nu i-ai făcut să se SIMTĂ parte din companie, îți va fi foarte greu (a se înțelege efort mai mare de timp, bani, resurse etc.) să revii și să construiești acel brand de angajator de top.

 

Noua eră a employer brandingului

 

Noua eră a employer brandingului înseamnă:

  • focus prioritar pe interior și apoi pe exterior
  • poziționarea acestei funcțiuni la nivel strategic pentru o companie, în focusul top managementului și nu doar a oamenilor de employer branding, HR, marketing, comunicare sau cum s-or mai numi.

 

Employer brandingul trebuie gândit pe termen lung, ca un efort coerent si consecvent de construire a brandului de angajator, protejând în primul rând propriii oameni și onorând valorile și cultura prin care brandul acela există.

 

Doar pornind de la o fundație solidă ca aceasta, toate acțiunile de employer branding își vor arăta cu adevărat valoarea.

 

Cunoaștem cu toții expresia „angajați fericiți, înseamnă clienți fericiți”, iar acum, în noul normal în care trăim, asta e mai valabil decât niciodată. Lanțul de succes al unui business pornește de la oamenii care stau în spatele produselor și serviciilor oferite și îmi face plăcere să văd, să cunosc și să lucrez cu branduri care au înțeles asta foarte bine și își continuă creșterea și dezvoltarea chiar și în contextul actual.

 

Abordarea Brandocracy

 

În opinia noastră, ingredientul ”magic” care face un brand să crească și să strălucească este dat de oamenii din spatele său. De aceea, noi abordăm Employer Brandingul ca pe un proces minuțios care aduce în centrul funcționării unei companii cultura sa organizațională.

 

Ne folosim de toate skillurile și experiența de marketing și leadership pentru a sprijini companii de diferite dimensiuni și din varii industrii să își contureze, construiască și crească brandul de angajator. Vorbim despre employer of chioce, despre angajator preferat. Acesta este obiectivul, acesta este indicatorul pe care îl măsurăm.

 

Pornim de la o analiză a culturii organizaționale și construim împreună viziunea, strategia și tacticile care atrag și rețin cei mai potriviți oameni care sprijină obiectivele de business ale companiei. Managerii și specialiștii în HR și marketing cu care am construit strategii de employer branding au apreciat și sprijinul nostru în implementarea acestor strategii.

 

De multe ori asta a însemat și dezvoltarea de competețe în propria lor echipă, prin  organizarea unui curs practic customizat, de employer branding. „Give a man a fish and you feed him for a day; teach a man to fish and you feed him for a lifetime” (trad. Dă-i omului un pește și îl hrănești pentru o zi; învață omul să pescuiască și o să îl hrănești pentru o viață), Credem în acest proverb englezesc și în puterea educației, iar lucrul acesta este apreciat și de toți cei cu care colaborăm.

Abordarea Brandocracy

Expertiza noastră în marketing își are rădăcinile în mulți ani de coordonare a departamentelor de marketing și zeci de mii de ore de lucru cu echipe de marketing, în companii mari sau IMMuri, din arii diverse de activitate, de la firme listate pe bursă, până la new-entries pe diverse piețe. Venim cu cele mai bune practici, cunoștințe și cu ultimele tendințe din domeniu. Toate aceste elemente le integrăm într-un plan ce reunește cifrele care contează pentru companie, obiectivele de brand și oamenii.

Află aici mai multe despre procesul nostru de realizare a Strategiei de Marketing și Brand Building și cum contribuim la creșterea afacerii în concordanță cu obiectivele de business ale companiei, cu poziționarea de marketing și cu ADN-ul de brand.




Related posts

Post a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *